VideoSpeedio

Een animatie maken – Zelf doen of laten maken door een professional? De voor & nadelen.

Animatie-maken-zelf-doen-of-laten-maken

Een animatie laten maken – Zelf doen of laten maken door een professional? De voor & nadelen.

Inleiding

De populariteit van animatie blijft maar toenemen. Het blijft een veel gebruikte manier om in een korte tijd een boodschap kraakhelder te communiceren. Een animatie maken kan op verschillende manieren. Ben jij als bedrijf of organisatie aan het overwegen om een animatie video te maken, en vraag je je af of je dit zelf moet doen of uit moet besteden?. Bekijk dan de onderstaande punten:

#document-holder1. Het doel van een animatie video

 • De aandacht van de kijker pakken en vast houden door een boeiend verhaal te creëren;
 • De opbouw van het verhaal moet zo zijn dat de kijker geraakt wordt en er zich er mee kan identificeren;
 • Met het uiteindelijk resultaat om waarde voor de kijker te geven, waarbij de kijker gemotiveerd word om een actie uit te voeren.

#News2. De benodigde competenties

 • Empathie, begrijpen wat er bij je kijker speelt
 • Identificatie, een verhaal creëren waar de kijker zich in kan herkennen
 • Acceptatie en vertrouwen creëren waardoor de kijker open staat nieuwe inzichten te ontvangen
 • Inspiratie & motivatie om de kijker te verleiden om in actie te komen

#Motivation-A3. De benodigde disciplines

 • Creativiteit om een origineel verhaal te bedenken (Creative)
 • Tekst schrijven die gesproken moet worden (Tekstschrijver)
 • Een designer voor passende professionele illustraties (Designer)
 • Een animator om het bewegend te maken (Animator)
 • Voice-over inspreken (Voice-over)
 • Sound effecten selecteren of componeren (Muzikant)
 • Overzicht behouden en eindresultaat bewaken (Producer)

#Organizing4. Zelf doen – Template builder

Altijd de goedkoopste oplossing, maar levert het ook de resultaten op waar je naar op zoek bent?

Er komen steeds meer online oplossingen op de markt die templates aanbieden. Dit is een mooie ontwikkeling. Dit kan je helpen om op een iteratieve manier zelf een animatie op te bouwen. Echter de grootste uitdaging die je met een template-oplossing hebt is om een animatie te maken die mensen uiteindelijk af willen kijken. Dit omdat animeren zelf slechts een klein onderdeel is van de gehele ‘productie’ van een animatie. Het gaat voornamelijk om een goed verhaal uitwerken, wat tot in de puntjes moet kloppen. Het animeren is daarna de vervolgstap, en kan pas plaatsvinden als aan de nodige voorwaarden voldaan is. De intuïtieve manier van werken die een template oplossing geeft, is voor het maken van een animatie video dus vaak contraproductief.

Tevens zijn er beperkingen aan de kwaliteit van de grafische elementen. Dit omdat de animaties van waaruit je kunt kiezen voor een grote doelgroep gemaakt zijn en vaak niet aansluitend zijn met de style van je eigen organisatie, bedrijf of oplossing. Daardoor kan het op de kijker onprofessioneel overkomen.

#Card5. Uitbesteden aan Professional (ZZP’er of bedrijf)

Een animatie maken lijkt een eenvoudige klus. Echter als je verder kijkt dan begrijp je dat er een hoop bij komt kijken. De rol van een professional die animaties maakt (ZZP’er of bedrijf) is:

Samen met jou de essentie van jouw unieke product of dienst begrijpen. Dit vertalen naar een boeiend verhaal waarbij de kijker centraal staat. Uitwerken van een animatie die in dienst staat van het bericht wat je wilt communiceren en daarmee uiteindelijk je doelstelling behalen.

#targetConclusie

Een animatie maken is eenvoudig. Maar een animatie maken die de kijker raakt en de kijker beweegt om tot actie over te gaan is echt een uitdaging. Mensen zijn gewend om per dag urenlang video te kijken (internet of tv) en daardoor erg goed getraind om iets authentieks te onderscheiden. Een animatie blijft een geweldige manier om een bericht te communiceren. Maar het is en blijft een specialisme. Zelf doen kan zeker, maar haal je daarmee het resultaat wat je voor ogen hebt? Specialisten zijn er in ieder vak, en zo ook in de video-wereld.

BLOG SUGGESTIES